Healthcare 5.0

تفاوت سلن پلاس با زینک پلاس چیست و چه تفاوتی دارند؟

تفاوت سلن پلاس با زینک پلاس چیست و چه تفاوتی دارند؟

سلن پلاس و زینک پلاس ، دو نمونه از مکمل‌های تأمین عنصر سلنیوم و زینک(روی) و برخی ویتامین‌های دیگر محسوب می‌شوند. که بیشتر در زمینه سلامت پوست، مو و ناخن مورد استفاده قرار میگیرند و البته فواید بسیاری دیگر نیز دارند که در این نوشتار به آن ها نیز خواهیم پرداخت. عمده ترین تفاوت سلن پلاس با زینک پلاس با یکدیگر چیست و در چه مواردی باید از هر یک از آن ها استفاده کرد؟ برای رسیدن به پاسخی مناسب، تا پایان این مطلب ما را یاری کنید. در ادامه مقاله تفاوت سلن پلاس با زینک پلاس چیست و چه تفاوتی دارند؟ در سایت داروخانه آنلاین فردامارکت به برسینقد و برسی سلن پلاس، نقد برسی زینک پلاس و همچنین خرید قرص سلن پلاس و زینک پلاس می پردازیم.

نقد و بررسی سلن پلاس

سلن پلاس چیست؟ سلن پلاس از ترکیب سلنیوم، زینک و ویتامین‌های C ،E و A تشکیل شده است. همانطور که نام محصول نشان می‌دهد اصلی‌ترین ماده تشکیل ‌دهنده این محصول سلنیوم است. سلنیوم به عنوان یک آنتی اکسیدان ، رادیکال‌های آزاد که موجب پیری زودرس سلول‌ها می‌شوند را خنثی کرده و همچنین این عمل را در روی پوست سر و موها انجام می‌دهد. سلنیوم یک عنصر کریستالی تیره در گروه گوگرد می باشد که بعنوان یک آنتی اکسیدان عمل کرده و فعالیت زیستی آن بسیار وابسته به ویتامین E می باشد. وقتی که سطح سلنیوم بدن پایین باشد بیشتر در معرض خطر بیماری‌های مختلف هستیم زیرا سیستم ایمنی بدن تنبل می‌شود و مواد سمی در خون ساخته می‌شود.

نقش سلنیوم در سلامتی انسان

سلنیوم در بدن انسان به عنوان یک آنتی اکسیدان با اهمیت همراه با ویتامین E بعنوان یک آنتی اکسیدان غیر اختصاصی (عمومی) عمل کرده و از غشاهای سلولی و بافت ها محافظت می نماید.

1-تاثیر سلنیوم در جوانی و شادابی

تاثیر سلنیوم بر جوانی و شادابی پوست سلنیوم و ویتامین E فرایند پیری و سخت شدن بافت ها را آهسته کرده و یا ممانعت می نماید. سلنیوم در حفظ حالت انعطاف پذیری بافت ها که نشانه جوان بودن آن ها است بسیار موثر است. سلنیوم به عنوان یک آنتی اکسیدان روند پیری را نیز کند می‌کند. طبق تحقیقات صورت گرفته علت پیری از بین رفتن سلول‌های سالم توسط رادیکال‌های آزاد است و اگر بدن به اندازه کافی آنتی اکسیدان تولید نکند، آسیب‌ها روی هم انباشته می‌شود و روند پیری زودتر اتفاق می‌افتد.

2-سلامت عضله و جلوگیری از بیماری کشان (Keshan disease)

تاثیر مصرف سلنیوم در سلامت عضلات یکی از آنزیم هایی که در عضله یافت شده است و در متابولیسم آن شرکت می کند، سلنوپروتئین W می باشد که حاوی سلنیوم در ساختار خود است. در همین زمینه مشخص شده است که سلنیوم در پیشگیری و درمان بیماری کشان بسیار موثر می باشد. بیماری کشان نوعی کاردیومیوپاتی اتساعی است که در برخی بیماران بروز می‌کند و عامل آن کمبود سلنیم در رژیم غذایی هم‌زمان با نوعی کوکساکی ویروس است. این بیماری اولین بار در چین کشف شد ولی در نیوزیلند و اسکاندیناوی نیز مشاهده شده‌است و اصولاً در کشورهایی که سلنیم خاک کم است مشاهده می‌شود. این بیماری با تجزیه و از بین رفتن فیبرهای عضلانی قلب مشخص می گردد. زنان به ویژه در سنین بارداری نسبت به این بیماری آسیب پذیر می باشند.

3-سلامت رگ های خونی

سلنیوم و سلامتی رگ های خونی سلنوپروتئین P یک پروتئین وابسته به سلنیوم است که در پلاسما و همچنین سلول های اندوتلیال رگ ها (سلول هایی که دیواره داخلی رگ های خونی را می‌پوشانند) یافت می شود. کار مهم این پروتئین، در انتقال پروتئین های دیگر است. همچنین بعنوان یک آنتی اکسیدان در مراقبت از سلول های اندوتلیال در برابر آسیب ناشی از رادیکال آزاد عمل می کند.

4-سنتز پروتئین های ویژه

سلنیوم همچنین در سنتز پروتئین های ویژه ای بنام آنزیم های آنتی اکسیدان که در جلوگیری از آسیب سلولی نقش مهمی ایفا می کنند نقش دارد. حداقل ۲۵ آنزیم آنتی اکسیدانی شناخته شده اند. مهمترین این آنزیم ها گلوتاتیون پراکسیداز می باشد. این آنزیم بعنوان یک آنتی اکسیدان عمل کرده و از آسیب بالقوه گونه های فعال اکسیژن (ROS) به بدن جلوگیری می نماید. یکی دیگر از این آنزیم ها از اسپرم در حال تکامل در مردان در مقابل آسیب اکسیداتیو محافظت می کند. آنزیم مهم دیگر در این گروه تیوردوکسین ردوکتاز می باشد که در بازیافت بسیاری از آنتی اکسیدان ها مانند ویتامین C نقش ایفا می کند.

5-پیشگیری از سرطان

سلنیوم و پیشگیری ازسرطان برخی مطالعات علمی نشان می دهند که سلنیوم ممکن است در پیشگیری از برخی انواع سرطان موثر باشد ولی برای اثبات این امر نیاز به مطالعات بیشتری می باشد. یکی از سلنوپروتئین ها بنام sep15 در شبکه آندوپلاسمی سلول یافت می شود. این پروتئین عملکرد محافظتی داشته و در پیشگیری از سرطان نقش دارد.

6-سلامت سیستم قبلی و عروقی

تحقیقات انجام گرفته در مورد نقش سلنیوم در سیستم قلبی- عروقی همچنان در دست بررسی و مطالعه است. ولی نقش سلنوپروتئین P در سلامت سلول های اندوتلیال عروقی شناخته شده است.

7-کمک به تکامل اسپرم در مردان

تاثیر سلنیوم بر سلامت و تکامل اسپرم مردان سلنیوم در سلامت جنسی مردان نیز دارای اهمیت می باشد. یکی از آنزیم های حاوی سلنیوم (سلنوپروتئین ها) فقط در بیضه ها وجود داشته و در اسپرماتوژنژ (تولید اسپرم) نقش دارد. سلنیوم می تواند موجب افزایش باروری به ویژه در مردان شود. همچنین نشان داده شده است که سلنیوم تولید اسپرم و نیز تحرک آن را افزایش می دهد.

8-سلامت غده تیروئید

یدوتیرونین دیودنیاز پروتئینی است که در بلوغ و تکامل هورمون غده تیروئید نقش دارد. سلنیوم در ساختار این آنزیم شرکت کرده و بنابراین در تکامل ، رشد و متابولیسم طبیعی این غده نقش دارد. سلنیوم در تنظیم ترشح هورمون های تیروئیدی نیز نقش دارد.  

9-نقش سلنیوم در تقویت سیستم ایمنی

به نظر می رسد که سلنیوم در تحریک آنتی بادی ها پس از واکسیناسیون نیز نقش دارد. سلنوپروتئین S ، در جابه جایی پروتئین های بد تاخورده از شبکه آندوپلاسمی به سیتوزول نقش دارد. این پروتئین همچنین در پاسخ های ایمنی و التهابی بدن نقش ایفا می کند.  

منابع طبیعی حاوی سلنیوم

مواد غذایی حاوی سلنیوم

  • به طور کلی این مواد غذایی حاوی سلنیوم می باشد:
  • انوع ماهیهای آب شور و شیرین (ماهی آزاد، شمشیر ماهی ، ماهی خال مخالی (mackerel ) و هالیبوت)
  • امعاء واحشاء مانند جگر، قلوه
  • مغزدانه ها (خشکبار)
  • تخمه آفتابگردان
  • ماهی تن
  • گوشت گوساله
  • بوقلمون
  • مرغ
  • سبوس گندم
  • سیر
  • دانه‌ها
  • گردو
  • کشمش

 

عوارض ناشی از کمبود سلنیوم

کمبود سلنیوم می تواند افراد را در معرض خطر بالای ابتلا به سرطان یا بیماری های قلبی-عروقی، بیماری های التهابی و سایر وضعیت های مرتبط با افزایش آسیب رادیکال های آزاد مانند پیری زودرس و بیماری کاتاراکت چشم قرار دهد. ضعف عضلانی و یا از دست رفتن آن، کاردیومیوپاتی و التهاب در برخی موارد از کمبود سلنیوم دیده می شود.    

نقد و بررسی زینک پلاس

خواص و فواید زینک پلاس زینک پلاس در درمان ریزش مو، سلامت پوست، مو و ناخن و بهبود رشد جسمی و ذهنی کودک موثر است. شربت زینک پلاس حاوی روی (زینکویتامین آ ، ب ، ث و د می باشد. این محصول باعث تقویت سیستم ایمنی بدن کودکان می شود. به رشد جسمی و ذهنی نیز کمک می کند. همچنین زینک پلاس باعث حفظ سلامت پوست، مو و ناخن نیز می شود.  

اهمیت زینک در سلامتی

خواص عنصر زینک شاید اکثر افراد ریزش مو را به‌عنوان یکی از شایع‌ترین علائم کمبود روی در بدن بدانند، اما باید بدانید که روی یکی از عنصرهای ضروری بدن است که وجودش در بسیاری از واکنش‌های سلولی بدن ضروری است. در صورت نبود و یا کمبود این عنصر در بدن عوارضی همچون کوتاهی قد در کودکان، اشکال در عملکرد سیستم ایمنی، ضایعات پوستی و چشمی و اختلال در حس بویایی و چشایی و بسیاری مشکلات دیگر را ایجاد می‌کند. روی یکی از عناصری است که بعد از آهن فراوان‌ترین عنصر در بدن به شمار می‌رود. این عنصر در فعالیت بیش از ۱۰۰ آنزیم مختلف بخصوص آنزیم‌هایی که در سوخت و ساز پروتئین‌ها و کربوهیدرات‌ها درگیر هستند دخالت دارد. میزان مناسب روی در عملکرد سیستم ایمنی، ترمیم زخم‌ها، تقویت قوه بویایی، بینایی، چشایی، تقسیم طبیعی سلول‌ها، رشد و تکامل در طول بارداری، کودکی و بلوغ نقش دارد. به ‌طور کلی رشد تا قبل از اتمام سنین رشد به این ماده معدنی وابستگی زیادی دارد.

مواد تشکیل دهنده زینک پلاس

باید بدانید که قرص زینک پلاس که رایج‌ترین شکل مکمل روی در کشور محسوب می‌شود ، از شرکت‌های متفاوت با برندهای مختلف در بازار موجود است. به‌طورکلی برندهای مختلف تقریباً مواد تشکیل‌دهنده مشابهی را در محصولات خود استفاده می کنند. اما گاهی در بعضی از موارد در کنار روی از ویتامین‌های کمی متفاوت استفاده می‌کنند. اما بارزترین ویتامین‌هایی که معمولاً در قرص زینک پلاس دیده می‌شود شامل ویتامین C و ویتامین‌های گروه B ازجمله B1، B2،B12، B6، بیوتین، هیدروکسید آهن، کلسیم، فولیک اسید و پانتوتنیک اسید است.

عوارض کمبود زینک

بیماری های رایج مربوط به زینک که شما باید از آن اطلاع داشته باشید، عبارتند از:

1-عملکرد ضعیف عصبی

تاثیر زینک بر سلامت عصبی به طور قطع برای رشد و عملکرد عصب روانشناسی، سطح پایین زینک با توجه به اختلالات حرکتی در نوزادان که به خوبی در بزرگسالیشان هم وجود دارند، ارتباط دارد.

2-دل پیچه و اسهال

به احتمال زیاد به خاطر ایمنی ضعیف ناشی از کمبود زینک ، اسهال همیشگی یک نگرانی عمومی بزرگ است که سالانه حدود 2 میلیون کودک در کشورهای در حال توسعه را تحت تاثیر قرار می دهد و کودکان در معرض باکتری کولای و سایر عفونت های باکتریایی قرار می گیرند، گرچه مکمل زینک در درمان نوزادان بیش از 6 ماهه هم موثر بوده است.

3-آلرژی محیطی و غذایی

آلرژی محیطی و غذایی استرس مزمن باعث خستگی آدرنالی می شود و می تواند به کمبود کلسیم، منیزیم و زینک منجر شود و باعث افزایش سطح هیستامین می شود. زینک یک فاکتور کلیدی در نحوه ذخیره هیستامین است بنابراین، از آنجایی که برای ذخیره هیستامین مورد نیاز است، کمبود زینک اجازه می دهد که هیستامین در محیط اطراف مایعات اطراف آزاد شود. این موضوع به دو دلیل اهمیت دارد:

  • هیستامین آزاد شده در بدن شما بسیاری از علایم رایج مرتبط با آلرژی (آبریزش بینی، عطسه کردن، کندو و غیره) را تولید می کند.
  • سطوح زیاد هیستامین حساسیت فرد را نسبت به همه واکنش های آلرژی افزایش می دهد.

4-نازک شدن مو

بهبود نازکی مو با مصرف زینک یک نارضایتی عمومی افرادی که با خستگی آدرنالینی مبارزه می کنند ، کمبود زینک همراه با کم کاری تیرویید است که یک علت نادیده گرفته شدن موهای کم پشت و آلوپسی است.طبق گفته پژوهشگران هندی، هورمون های تیروئید برای جذب زینک ضروری هستند. متعاقبا کم کاری تیرویید ریزش مو ممکن است با تیروکسی بهبود نیابد، مگر آنکه مکمل های زینک اضافه شوند.

5-تاثیر کمبود زینک در آکنه و جوش صورت

زینک به آپوپتوز ( مرگ سلولی برنامه ریزی شده) کمک می کند. این بخش طبیعی از جوانسازی پوست توسط خود پوست انجام می شود. اگر آپوپتوز به تاخیر بیفتد مثلا در شرایط کمبود روی سلول های پوستی به جای خشک شدن و از بین رفتن به هم می چسبند و باعث بسته شدن منافذ می شود. افرادی که به جوش صورت مبتلا می‌شوند معمولا کمبود روی دارند. تقریباً ۳۰-۴۵ میلی‌گرم در روز ، دوز درمانی عنصر روی برای جوش صورت است ، اما لزوماً رسیدن به این مقدار تنها با رژیم غذایی آسان نیست. اگر مقدار زیادی گوشت می خورید و تقریبا از حبوبات و لوبیا‌ها استفاده نمی‌کنید ، ممکن است به مکمل زینک نیاز نداشته باشید. گوشت، خرچنگ و صدف بهترین مواد غذایی برای جذب روی به شمار می‌روند.

6-کمبود زینک در افراد مسن تر

کمبود زینک در افراد مسن افراد مسن تر در معرض خطر کمبود زینک قرار دارند بدلیل اینکه ممکن است غذا نخورند یا دسترسی به گستره وسیعی از غذاها را نداشته باشند. مصرف برخی داروها نیز می تواند پخش زینک بدن را افزایش دهد. این مثال ها شامل مصرف دیورتیک ها، مانند کلرتالیدون یا هیدروکلروتیازید هستند همچنین یک اختلال پزشکی نادر به نام آکرودرماتیتس انتروپتیک وجود دارد، که بر توانایی بدن برای جذب زینک تاثیر می گذارد.

7-کمبود روی در گیاهخواران

گیاه خواران به طور عمومی سطح زینک پایینی دارند، چون بدن گوشت را برای پیدا کردن زینک می شکند.گیاه خواران تمایل دارند که سطوح بالاتری از سبزیجات، سویا، لوبیا، آجیل و همه محصولات غذایی غلات را بخورند با اینکه آن ها انتخاب های غذایی خوبی دارند، اما می توانند به توانایی بدن برای جذب زینک به علت حضور فیتاتا آسیب برسانند.این مواد به زینک متصل می شوند، بنابراین بدنشان نمی تواند آن را جذب کند.

منابع طبیعی حاوی زینک (روی)

مواد غذایی حاوی روی

  • گوشت مرغ
  • حبوبات
  • سبزیجات
  • آجیل و دانه ها
  • غلات سبوس دار
  • غلات غنی شده صبحانه
  • شیر و لبنیات
  • شکلات تلخ

مواردی که از جذب زینک جلوگیری می کنند

فیتات ها ترکیباتی در غذاهای گیاهی مانند غلات و حبوبات هستند که می توانند جذب مواد مغذی را کند کنند. به صورت کلی زینک موجود در غذاهای گیاهی نسبت به غذاهای حیوانی مقدار جذب پایین تری دارند. برای کاهش فیتات موجود در غذاهای گیاهی، از عامل ور آمدن نان با غلات سبوس دار استفاده کنید، حبوبات و غلات را قبل از خوردن بخیسانید، این کار کمک می کند فیتات موجود در آنها کاهش پیدا کند. خوردن غذاهای گیاهی که حاوی زینک و ویتامین C هستند نیز تاثیر فیتات روی جذب را کم می کند. برای مثال خوردن گوجه فرنگی در کنار حبوبات و یا پرتقال با آجیل ها، می تواند به جذب بیشتر زینک از حبوبات و آجیل ها کمک کند. برخی داروها و مکمل ها نیز ممکن است با جذب آن تداخل پیدا کنند و یا دفع را بیشتر کنند. به همین دلیل اگر از دارویی استفاده می کنید که با آن تداخل دارد، شاید بهتر است از مکمل ها نیز استفاده کنید.  

تفاوت سلن پلاس با زینک پلاس؟

تفاوت سلن پلاس با زینک پلاس چیست و چه تفاوتی دارند؟ تفاوت سلن پلاس با زینک پلاس بصورت اساسی و در ساختار ترکیبی به این صورت می باشد:

  • Selen Plus حاوي سلنيوم (بعنوان عنصر اصلي تشكيل دهنده ي اين مكمل غذایی) ، عنصر روی ، ويتامين هاي A و C و E ميباشد. ولي نقش محوري در تركيب اين مكمل غذايي، سلنيوم است و نه عنصر روي.
  • Zink Plus حاوي عنصر روي (بعنوان عنصر اصلي تشكيل دهنده ي اين مكمل غذایی) ، ويتامين هاي B (ب- كمپلكس - و B.23)، ويتامين هاي A و C و E ميباشد.

تفاوت سلن پلاس با زینک پلاس در عوارض جانبي:

گرچه هر دوي اين مكمل هاي غذايي عموما براي جلوگيري از ريزش مو و ساير موارد كاربرد دارند، وليكن ممكن است هضم و عوارض جانبي يكي براي برخي مصرف كنندگان قابل تحمل تر باشد و ديگري اينطور نباشد. و بسته به مورد، مصرف كننده ميتواند بطور جداگانه، هر دوي اين محصولات را مصرف و آزمايش كند و هر كدام كه برايش موثر تر بود و هضم آن برايش آسانتر و نيز عوارض جانبي آن برايش قابل تحمل تر بود، همان را براي مصرف خود انتخاب کند.   ما در این مقاله تلاش خود را کردیم که خواص ، فواید و برخی بیماری های ناشی از کمبود عناصر سلنیوم و روی(زینک) و همچنین تفاوت سلن پلاس با زینک پلاس را طبق آخرین تحقیقات صورت گرفته بازگو کرده باشیم.

خرید سلن پلاس و زینک پلاس از فردامارکت:

تفاوت سلن پلاس با زینک پلاس را در این مقاله مورد بررسی قرار دادیم. در واقع ترکیبات موجود در این دو فرآورده کمی با یکدیگر متفاوت هستند اما هر دوی آنها برای محافظت از پوست، پیشگیری از ریزش مو، تقویت موها و مستحکم شدن ناخن‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. آیا شما تجربه مصرف سلن پلاس یا زینک پلاس را دارید؟ از کدامیک از آنها استفاده کرده‌اید و چه فوایدی برای شما داشته‌اند؟ نظرات خود را در مجله داروخانه آنلاین مثبت سبز با ما در میان بگذارید تا راهگشای ما برای ارائه مطالب بهتر و مفیدتر باشد.

نظر خودتون رو در رابطه با این مطلب بیان کنید

اطلاعات شما از جمله ایمیلتان نزد ما محرمانه می ماند.

جهت درج نظر باید وارد سایت شوید
Edna Watson

Very good and fast delivery during the week. Thank you!

April 16, 2020 at 3:08 am

به روز رسانی COVID-19 ما با ساعات و پرسنل محدود باز هستیم.